OffNews.bg

Руски журналист за трагедията в Днипро: Няма да крия, приятно е! И с Харков ще се случи, и с Киев

Трагедията в Днипро, където след удар с руска ракета загинаха 25 души, 73 бяха ранени, а 43 се водят все още изчезнали, доведе до екзалтация националистически настроени водещи в централните руски медии. Пропагандистите не крият радостта си, но първенец по изразяване на възторг се оказа водещият от радиопредаването на групата на „Комсомолска правда“ Сергей Мардан (Сергей Лелека, както е истинското му име).

Russians celebrate the strike on a civilian house in Dnipro.

No negotiations. No forgiveness.

Arm Ukraine now!
This is the only way to peace. pic.twitter.com/vYSjIeGjB7

— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) January 15, 2023

Като водещ на предаването „Субботний Мардан“ в канала „Соловьов Лайф“ на Владимир Соловьов Лелека буквално се запени и разкри пред аудиторията какво чувства душата му след удара по 9-етажния блок в Днипро.

„И какво... Отбелязахме с прекрасен фойерверк. С такъв, както си му е редът. Приятно е, няма да крия. Приятно е, но много по-приятно щеше да бъде да видя разпердушинен някой мост на Днепър. Дори, ако, дори, ако този блок е ударен от наша ракета, лично за мен това не променя нищо. Ми погледнете фотографиите от Мариупол (на екрана се показват развалини от Мариупол). Това ще се случи с Харков. Да, ще се случи. И с Днепропетровск ще се случи! И с Киев ще се случи това!“, обяви Мардан-Лелека.

Мардан е същият този, който през август м. г. предложи в ефира на радио „Комсомолска правда“ възстановяване на ГУЛАГ за непокорните жители на окупираната от руската армия Запорожска област, както и да се разстрелват, да се лишават от собственост и да се изпращат в лагери онези жители на контролираните от Руската федерация територии, които не поддържат Москва.

53-годишният Сергей Лелека е популярен в Русия журналист и телевизионен водещ, автор на програмите „Времето ще покаже“, журналист в „Комсомолска правда“ и водещ на радиопредаването „Вечерен диван“. Завършил е журналистика в Московския държавен университет „Михаил Ломоносов“. Трикратен носител е на наградата „Медиа мениджър“. Минава за краен националист, известно време беше ко-водещ на предаване с убитата Даря Дугина.

На снимката, която публикуваме по-горе е заснето това, което е останало от апартамент в разрушения вход на 9-етажния блок в Днипро – кухнята, която изглежда така, сякаш стопанката й ей сега ще се върне, с фруктиера с ябълки на масата и входната врата. Останалото е срутено. Такива апартаменти са десетки, а в социалните мрежи се появи историята на блокирано в подобна стая семейство с две деца. За да ги спасят, съседите им разбили с чукове и лостове стената между двата апартамента и извадили оттам майка и баща с двете им деца и котка (снимката по-долу).