OffNews.bg

Руски сержант застава пред съда в първия процес за убийството на цивилен в Украйна

Обвинителен акт за убийството на цивилен украинец срещу руския военнослужещ сержант Вадим Шишимарин е внесла в съда Главната прокуратура на Украйна. Новината обяви в служебния си акаунт във фейсбук генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Шишимарин е командир на отделение във воинска част 32010 „Четвърта кантемировска дивизия на Московска област“.

Досъдебното производство срещу 21-годишния руски военнослужещ е установило, че на 28 февруари 2022 година Шишимарин е убил невъоръжен жител на село Чупаховка в Сумска област. Цивилният е карал колело встрани на пътя.

Малко преди убийството колоната, в която се е намирал сержант Шишимарин е била разбита от украинските части. Бягайки в отстъпление, Шишимарин и още 4 негови колеги са стреляли по частен автомобил и са го отнели от собственика му. С открадната кола и със спукани гуми агресорите влезли в селото. По пътя забелязали да се движи мъж, който говорел по телефона. Един от военнослужещите в колата заповядал на сержанта да убие цивилния за да не ги издаде на украинските сили.

Шишимарин се прицелил и стрелял няколко пъти през отворения прозорец с автомат „Калашников“ в главата на 62-годишната жертва. Мъжът е загинал на място само на няколко десетки метра от къщата си.

Заподозреният Шишимарин в момента се намира в следствения арест в Украйна. Прокурори и следователи на Службата за безопасност на Украйна са събрали достатъчно доказателства за участието му в нарушение на законите и обичаите на войната, в съчетание с предумишлено убийство (част 2, чл. 438 от НК на Украйна). За тези деяния сержант Вадим Шишимарин може да получи от 10 до 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор.