OffNews.bg

Руски депутат: Операцията в Украйна вероятно ще прерасне в антитерористична

В обозримо бъдеще специалната военна операция в Украйна може да прерасне в антитерористична операция. Това обяви след извънредно заседание на Държавната Дума, долната камара на руския парламент лидерът на фракцията „Справедлива Русия – За истината“ Сергей Миронов, цитиран от РИА Новости. Властите и военните в Русия отказват да нарекат бойните действия в Украйна война и продължават да използват словосъчетанието „специална военна операция“, като думата война е инкриминирана.

„... Сигурен съм, че в обозримо бъдеще специалната военна операция е много вероятно да прерасне в антитерористична операция с всички произтичащи от това последствия. Позволете ми да ви напомня, че при провеждането на антитерористична операция целта е, наред с другите неща, да се унищожат лидерите на банди на терористични организации с всички произтичащи от това обстоятелства. Няма да се уморя да казвам, че една от целите, поставени от президента - денацификацията на Украйна - няма да бъде изпълнена без премахването на престъпния терористичен режим на Зеленски“, каза руският депутат.

По-рано „Справедлива Русия – за истината“ подготви и изпрати на кабинета за разглеждане законопроект за признаването на Украйна за терористична държава.

При нахлуването на руската армия в Украйна за вътрешна употреба и за световната общественост Владимир Путин обясни „специалната военна операция“ като каза, че целта й е „защита на хора, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години“. За това, според него, се планирало да се извърши "демилитаризация и денацификация на Украйна", да се изправят пред правосъдието всички военни престъпници, отговорни за "кървавите престъпления срещу цивилни" в Донбас . Крайната цел на операцията, според руския президент беше "освобождаването на Донбас и създаването на условия, които да гарантират сигурността на самата Русия". Впоследствие редица политици, депутати и общественици в Русия се обявяват за пълно завладяване на Украйна и премахване на демократично избраното управление в Киев.