OffNews.bg

Руската пропаганда направи фотосесия на Шойгу от ''окопите'' на 85 км от фронта

Министерството на отбраната на Русия и отговорните за пропагандните материали на Кремъл лица са устроили на военния министър Сергей Шойгу фотосесия от „окопите“ в Донбас, която в действителност е била заснета на 85 километра от фронтовата линия, установиха активистите на проекта GeoConfirmed след съпоставка на публикуваните кадри от визитата.

Руското военно министерство обяви, че министърът е инспектирал „предните позиции на руските сили“ и извършил полет над териториите, на които са разположени войските. „На фронтовата линия Сергей Шойгу разговаря с руските войници и благодари на личния състав за образцовото изпълнение на бойните мисии“, написа в комюнике военното ведомство на Москва.

От GeoConfirmed решили да проверят публикуваното от ведомството на Шойгу видео и точната съпоставка на сателитни снимки и кадрите от пропагандното филмче показали, че министерската визита е била на 85 километра от най-близката позиция на фронта – в района на Армянск в северната част на Крим.

GeoConfirmed, little thread.

"'Russian Defense Minister Shoigu inspected the forward positions of the Russian army in the combat zone,' the Russian media write."

❌No forward positions and no combat zone. (Thanks to @GlasnostGone)

He flew near the Kherson-Crimean border.
1/8 https://t.co/h7X5SdnOA2

— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) December 19, 2022