OffNews.bg

Руската Дума скочи срещу свалянето на Альоша, депутат зове Киркоров да помага с концерт

Идеята за премахване на съветския паметник "Альоша" в Пловдив достигна до руския парламент. Депутатите призоваха Общинския съвет в Пловдив да не премахва паметника. 

На 10 януари общински съветници от "Демократи за силна България", част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение за преместването на Паметника на съветската армия в Пловдив до края на годината.

Руските депутати обявиха предложението за "предателство на общата ни победа" през Втората световна война. Те призоваха общинските съветници в Пловдив "да не следват примера на провокаторите" и да положат необходимите усилия за опазване на обектите на материалната и духовната култура.

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин заяви, че руснаците никога няма да простят, ако паметникът бъде премахнат. 

"Това засяга не нас - живите днес, а загиналите, които не могат сами да се защитят, а заради тях днес съществува България", твърди той, цитиран от ТАСС. 

Появи се и куриозно предложение - депутатът Олег Нилов призова Филип Киркоров и баща му да разкрият позицията си по отношение на "Альоша".

Нилов също така предложи Киркоров да изнесе концерт в Пловдив, предаде агенция РИА.