OffNews.bg

Руска учителка към учениците си: Украйна така или иначе ще победи, не отивайте на фронта

25-годишната учителка по английски език Олга Лизункова от руския град Нижни Новгород посъветва учениците си да изберат да отидат в затвора, за да не бъдат изпратени на война в Украйна, съобщи руският канал Telegram Baza.

Твърди се, че Лизункова е произнесла речта си два дни след заповедта на Путин за частична мобилизация. По време на разговор с учениците си учителката им казала, че не си струва да се участват в "специалната военна операция" в ролята на пушечно месо, защото "Украйна е по-силна и така или иначе ще победи". Според нея е по-добре учениците ѝ просто да отидат в затвора, ако получат повиквателна.

Не всички ученици обаче оценили смелата реч на Лизункова. Монологът на учителката веднага е докладван на полицията. Сега тя е обвинена в "дискредитиране на руската армия". Сега тя ще бъде глобена или осъдена на административен арест.

В Русия масово се изготвят протоколи за "дискредитиране" на армията. Нарушители са не само известни личности и лидери на общественото мнение, но и много обикновени руснаци.

Неотдавна в Барнаул, Русия, учител по философия и история беше глобен с 30 хил. рубли заради тъжен емотикон под антивоенен пост в социалните мрежи. По този начин той "дискредитирал руската армия".

Руснаците също така с готовност "издават" собствените си роднини заради антивоенната им позиция. По-специално, мъж написа донос срущу собствената си съпруга за това, че критикува войната в Украйна. Той твърдял, че тя "изразява антируски настроения" и настройва детето им срещу руските власти.