OffNews.bg

Руска ракета Кинжал падна на родна територия в Старвополска област и рани шестима местни

Русия е „поразила“ с хиперзвукова ракета „Кинжал“ района на село Кендже-Кулак в Туркменския окръг на Ставрополска област на Руската федерация, съобщи новинарският портал „Думская“. Пострадали са шестима души, дошли на място да видят какво е станало.

Телеграм каналът „Baza“ твърди, че инцидентът е станал на 14 септември, но се разбрало за него след като ставрополският губернатор Владимир Владимиров пуснал снимки от местопроизшествието.

Първоначално по повод на инцидент в Ставрополска област руските социални мрежи спекулираха, че е свален украински дрон Ту-141, но реалните находки на мястото на взрива не потвърдили инцидента. Не бил открит нито един елемент, който поне малко да прилича на парче от Ту-141. След това руските медии подели забавната за мирно време теза, че в района е забелязано НЛО.

Оказало се, че става въпрос за X47м2 „Кинжал“, която е била изстреляна от територията на Каспийско море и е трябвало да порази цел в Украйна, но по път както си летяла паднала край село Кендже-Кулак. На място пристигнали шестима души – петима цивилни местни жители и един пожарникар, които искали да видят какво се е случило. Точно в този момент със закъснение ракетата избухнала, а шестимата са били ранени.

Възможно е „Кинжалът“ да е заблудена ракета, която не е стигнала до Кривой рог при атаките на 14 септември. Тогава руската армия удари родния град на Зеленски именно с „Кинжал“. Думская посочва, че мястото на падането на ракетата се намира на 200 километра от базата в Актюбинск на Миг-31, които са въоръжени с хиперзвуковите ракети.

Кендже-Кулак се пада по траекторията на движението на ракетата Х-47м2, която руски Миг-31 е изстрелял най-вероятно над Каспийско море.