OffNews.bg

Русия забрани на внука на Степан Бандера да и ѝ идва на гости

Русия наложи санкции срещу 100 канадски граждани, сред които редица личности от украински произход.

Сред тях е и внукът на лидера на Организацията на украинските националисти Степан Бандера. Списъкът на санкционираните от Москва бе публикуван на сайта на руското външно министерство.

"В отговор на продължаващата практика на режима на министър-председателя Трюдо да налага санкции срещу ръководството на Русия, политици и депутати, представители на бизнес средите, експерти и журналисти, културни дейци, както и всички, които канадските русофобски власти смятат за нежелани, забраняваме на реципрочна основа влизането в Русия на 100 канадски граждани. Сред тях са високопоставени чиновници, бизнесмени, активисти на многобройни пробандеровски организации, медии и финансови структури, които са пряко ангажирани с формирането на агресивен антируски курс", заявявяват от ведомството на Сергей Лавров.

Сред длъжностните лица и политиците в списъка са Каролин Ксавие, ръководител на Канадската агенция за сигурност на комуникациите; Питър Маккей, член на канадското правителство и Камарата на общините и бивш главен прокурор; Жан Шарест, бивш премиер на Квебек.

Санкции са наложени и на Орест Джулински и Орест Процив, спонсори на Конгреса на украинците в Канада, както и на Евгений Цараска и Люба Цараска, основатели и членове на управителния съвет на Фондация "Семейство Мигал", представители на Украинския кредитен съюз и на Фондация "Канада-Украйна".

Освен тях в списъка са и внукът на Степан Бандера - Стефан, както и актьорите Джим Кери и Катрин Уиник.

По-рано в понеделник канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви плановете си да предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 млн. долара и да наложи допълнителни санкции срещу Русия.