OffNews.bg

Русия събира резервни батальони и планира нова атака срещу Киев

Окуражени от настъплението на руската армия в Донбас, където повече от 90% от територията на ЛНР вече е под военен контрол, служителите на Кремъл започват отново да вярват в успеха на вече привидно провалената украинска кампания. Това съобщи "Медуза", позовавайки се на два източника, близки до Кремъл и на събеседник директно от президентската администрация. Кремъл отново се надява "да доведе войната до победа.

Кремъл смята, че контролът върху територията на Донецка и Луганска област е програма минимум, а превземането на Киев - програма максимум .

Въпреки че първият опит за нападение се оказа неуспешен и "прослави" руската армия с престъпленията в Буча, а  "първа фаза" доведе до 30% загуби от събраната за войната армия, руският президент Владимир Путин не се е отказал от идеята да превземе украинската столица.

"Ресурсите на Русия са значително по-големи", казва един от източниците на "Медуза".

"Все пак ще ги довършим [украинците]", добавя друг. - Най-вероятно ще приключи до есента."

На 11 май руският генерален щаб изпрати заповед до военните окръзи да подготвят резервни батальони, заяви Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team (CIT).

Според заповедта, с която разполага  сформираните формирования ще бъдат въоръжени и изпратени на 30-дневно обучение на полигони в Русия.

В рамките на един месец Министерството на отбраната може да обучи 60-70 батальона. Те ще бъдат "напълени" с офицери и резервисти на договор, които да заменят частите, загубили своята боеспособност. Това може да е последната възможност за попълване на руската групировка в Украйна, без да се обявява мобилизация, смята Левиев.

Според източниците на Медуза мобилизацията е малко вероятна: Кремъл се опасява, че това ще навреди на рейтинга на президента Владимир Путин. От друга страна, може да се опре и до наборните войници, особено ако армията трябва да се движи по-бързо.

Беларуската армия, ако се съди по сигналите от Минск, също може да се присъедини към операцията. След поредица от мащабни учения и закупуването на ракетните комплекси "Искандер" Александър Лукашенко разпореди създаването на оперативно командване в южното, украинско направление, а Държавният граничен комитет наложи ограничения за пребиваването на граждани в три гранични зони. Той ще бъде в сила от 1 юни до 31 август.

Украйна е подкрепяна от Запада, но Кремъл смята, че тази подкрепа няма да продължи вечно. "Рано или късно Европа ще се умори да помага - те се нуждаят повече от пари и оръжейно производство", казва източникът на "Медуза". - До есента ще трябва да преговаряме [с Русия] за газ и петрол за отоплителния сезон.