OffNews.bg

Русия с нов военен командир в Украйна, генерал с опит в бруталността срещу цивилни в Сирия

След поразителните си неуспехи с инвазията Русия е назначила нов военен командир в Украйна, съобщава високопоставен неназован американски официален представител пред АП. Агенцията разяснява, че служителят няма право да разкрие името си.

Русия се е обърнала към генерал Александър Дворников (60 г.). Той е един от най-опитните руски военни офицери и - според американски служители - с опит в бруталните действия срещу цивилни граждани в Сирия и други места, където са водени бойни действия.

Досега Русия нямаше централен военен командир на място в Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че "никакво назначение на който и да е генерал не може да заличи факта, че Русия вече се е сблъскала със стратегически провал в Украйна".

"Този генерал ще бъде просто още един автор на престъпления и бруталност срещу украинското цивилно население - каза Съливан. - И Съединените щати, както вече казах, са решени да направят всичко възможно, за да подкрепят украинците, докато те се противопоставят на него и на силите, които той командва."

Решението за създаване на ново ръководство на бойното поле идва в момент, когато Русия се подготвя за това, което се очаква да бъде голям и по-целенасочен опит за разширяване на руския контрол в източната и южната част на Украйна, включително Донбас, и следва неуспешния опит за отваряне на север за превземане на столицата Киев.