OffNews.bg

Русия покани талибаните на XXV Петербургски международен икономически форум

Временно управляващият делата на Афганистан в Москва представител на талибаните Джамал Насир Гарвал ще участва в работата на XXV Петербургски международен икономически форум. Това съобщи ТАСС с позоваване на източник от дипломатическите кръгове.

На 6 април МВнР на Русия изпрати нота до афганистанското посолство, с която призна Гарвал, назначен от правителството на движението „Талибан“ (забранено в Руската федерация), за афганистански временно управляващ делата в Москва. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова определи това като стъпка към възобновяване на пълноценните двустранни дипломатически контакти, като подчерта, че все още е рано да се говори за официалното признаване на талибанския режим в Афганистан.

На 29 април министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви, че временно управляващият делата на Афганистан в Москва вече е започнал работа. Движението на талибаните все още не е извадено от списъка на терористическите организации в Русия. С приемането на Джамар Насил Гарвал Руската федерация стана четвъртата страна в света, установила дипломатически контакти с правителството на талибаните. Преди нея бяха само Туркменистан, Китай, и Пакистан.

Правителството на талибаните в Кабул, което управлява от август м. г. вече декларира, че ще продължи участието на страната в строителството на газопровода ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия), а в първото си интервю за ТАСС представителят на „Талибан“ в Москва потвърди интереса на страната към проекта. Афганистан изпитва недостиг на природен газ и се надява да достави нужните количества от Русия.

XXV Петербургски международен икономически форум ще се проведе на 15-18 юни.