OffNews.bg

Русия покани азовци да сложат оръжие, героите на Мариупол не се предадоха

Русия даде на защитниците на Мариупол прозорец от няколко часа, в които да се предадат. Той беше отворен в 6 часа сутринта, но изглежда нямаше значим резултат.

Украинските войници са обградени в един металургичен комбинат в Мариупол. Целият град беше сринат от руската армия, за която превземането му е важно от тактическа гледна точка. Прозорецът, в който украинците да се предадат, беше отворен в 6 часа сутринта. Според оценките към обяд, те не са последвали призива на руснаците. Тези бойни части, които оказват съпротива, са обградени в металургичния комплекс „Азовстал”. Русия контролира практически целия град, за който се водят боеве вече повече от месец.

"Момчетата се отбраняват героично. Благодарни сме им. Разбира се, благодарността не е достатъчна. Бяха правени планове и водени преговори. Но ако трябва да съм честен - няма доверие между нас и руснаците за Мариупол", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Превземането на града е важно за Русия по няколко причини. От една страна, това ще е първия голям град, който Русия превзема, откакто нахлу в Украйна на 24 февруари. Освен това войските, които участват в боевете ще могат да бъдат пренасочени към други части на фронта в Донбас. Третата причина е, че Мариупол, който е важно пристанище за Украйна, стои на сухопътната връзка между Донбас и Крим, които руснаците искат да превземат.

"Очакванията ни са, че врагът ще продължи да се опитва да достигне и административните граници на Херсонска област, като поднови офанзивата си", посочи Олександър Щупун, говорител на генералния щаб на Украйна, цитиран от Нова телевизия.

Междувременно Русия показа среща между главнокомандващия на флота и моряците от потънали крайцер „Москва”. В кратък видеоклип, адмирал Николай Евменов минава пред строй от приблизително 90-100 военнослужещи. Русия не казва дали е имало жертви при пожара и експлозиите на кораба. Украйна обяви, че по-голямата част от 500-членния екипаж на крайцера са загинали, включително капитана. Вчера западни разузнавателни служби потвърдиха версията на украинците, че те са потопили крайцера с противокорабни ракети. Русия говори за пожар на борда, който взривил боеприпасите.