OffNews.bg

Русия наказа 12 офицери заради изпращането на 600 наборници на фронта в Украйна

12 офицери от Въоръжените сили на Руската федерация са получили дисциплинарни наказания след установяването на факта, че са изпратили за т. н. специална операция в Украйна наборни военнослужещи, съобщи Интерфакс.

„Военната прокуратура на Западния военен окръг (ЗВО) установи, че 600 военнослужещи на срочна служба са участвали във военната операция в Украйна. По тази причина около 12 военнослужещи бяха подведени под отговорност, някои от тях бяха уволнени.“ Това съобщи военният прокурор на Западния военен окръг Артур Егиев. По-рано руският президент Владимир Путин нареди да се проверят случаите на участие на срочнослужещи в специалната операция.

„Реагирали сме по всички нарушения, които сме открили и в резултат на това бяха взети дисциплинарни мерки, включително освобождаване от военна служба на длъжностни лица, извършили тези нарушения“, казва Егиев, цитиран от Интерфакс. Артур Егиев не е уточнил какви дисциплинарни наказания са наложени.

В началото на март сенаторът за наборни войници, участващи в бойните действия в Украйна разказа сенаторът Людмила Нарусова по време на среща в Съвета на федерацията. Официалното признание за участието на срочнослужещи беше направено на 9 март, когато официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков потвърди казаното от Нарусова. По думите му всички наборни войници своевременно са били изведени от зоната на военни действия. Дотогава и военното командване, и президентът Путин твърдяха, че наборници във военните действия в Украйна не участват.