OffNews.bg

Русия моли Индия за резервни части за автомобили, самолети и влакове

Москва е отправила молба до Делхи за помощ при доставката на резервни части за автомобили, самолети и влакове, чието производство е ограничено от международните санкции и от които Русия се нуждае, за да поддържа функционирането на жизненоважни отрасли.

Според Ройтерс, която се позовава на четирима източници, запознати с искането, списъкът, предаден на Индия, включва около 500 позиции.

Не е ясно какво и в какво количество ще бъде изпратено на Русия, но източник на Ройтерс от индийското правителство казва, че самият списък от 14 страници е необичаен.

Русия отправя искане за около 200 артикула от металургичния сектор и за много компоненти за автомобилната и самолетната промишленост: бутала, маслени помпи и запалителни бобини, брони, предпазни колани, компоненти на шасито, горивни системи, комуникационни и противопожарни системи, спасителни жилетки и самолетни гуми.

В списъка са включени и суровини за хартия и потребителски опаковки, както и материали и оборудване за текстилното производство, включително тъкани и багрила.

Индия се опитва да стимулира търговията с Русия, но някои компании се опасяват, че заради това могат да попаднат под западните санкции.

Самото искане на Москва е отправено няколко седмици преди индийският външен министър да посети Русия в началото на ноември. По време на посещението е била обсъдена необходимостта от увеличаване на двустранната търговия между страните, съобщава Ройтерс.