OffNews.bg

Русия хвърля на фронта в Украйна най-новите си танкове Т-14 ''Армата''

Руските въоръжени сили са започнали да използват в зоната на бойните действия в Украйна танковете Т-14 „Армата“, съобщи РИА Новости с позоваване на информирани източници.

"Руската армия започна да използва най-новите танкове "Армата" за обстрел на украински позиции. Те все още не са участвали в директни щурмови операции", е казал източникът на агенцията.

По думите му, танковете "Армата" в зоната на НВО са получили допълнителна странична защита от противотанкови боеприпаси. В края на миналата година екипажите са минали през през бойна координация на полигони „в една от народните републики на Донбас“ , допълва източникът.

За първи път в бойни условия танковете "Армата" бяха тествани в Сирия . Танкът Т-14 "Армата" е разработен от Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене. Особеността на неговата конструкция е необитаемият купол – тримата членове на екипажа се намират в изолирана капсула, разположена в предната част на корпуса. Танкът има комбинирана многопластова броня, нова динамична защита "Малахит" и комплекс за активна защита "Афганит". Основното въоръжение на машината е 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82-1М, способно да използва нови управляеми ракети с обсег от осем километра.

Руският военен експерт Виктор Баранец коментира, че дори малък брой танкове „Армата“, разположени на бойното поле, могат значително да увеличат бойния потенциал на руските войски. Изпращането на „Армата“ в Украйна вероятно е отговор на очакваните попълнения от „танковата коалиция“ на Западна Европа и САЩ.