OffNews.bg

Речта, която светът не чу: Национализмът на Каталуния днес руши основите на Европа

Няколко секунди след историческата реч на премиера Пучдемон световните новинарски телевизионни канали прекратиха прякото излъчване от регионалния парламент, за да резюмират посланието му към Испания и Европа. А след Пучдемон в залата прозвуча изключително емоционалното послание на Инес Аримадас.

36-годишната Аримадас е лидер на парламентарната група на "Гражданите" - главната опозиционна партия в автономната област. Либералната формация "Гражданите" е против отделянето на Каталуния от Испания.

Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. - обърна се Инес Аримадас към Карлес Пучдемон - Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от този референдум.

Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности, заяви Аримадас.

И продължи: "Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност - във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство".

ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно, обърна се тя към регионалния лидер.

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния, завърши речта си лидерът на парламентарната група на "Гражданите".