OffNews.bg

Разследване: Взривовете на "Северен поток" са организирани от полковника от ВСУ Роман Червински

48-годишният полковник Роман Червински от Силите за специални операции на ВСУ координира взривяването на три участъка от руските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток-2" на 26 септември 2022 г.

Това сочи разследване на Der Spiegel и The Washington Post, цитирано от "Важные истории".

Източници на изданията сред украински и европейски служители твърдят, че Червински е координирал логистиката на операцията и е командвал отряд от шестима души, който е наел яхтата "Андромеда" с фалшиви документи и е използвал дълбоководно оборудване, за да постави взривни устройства на газопровода в Балтийско море.

Но полковник Червински не е планирал пряко операцията, а е изпълнявал заповеди от високопоставени украински служители. Според източниците на двете издания, запознати с детайлите на саботажа, операцията е била ръководена от началника на ВСУ генерал Валерий Залужни.

Адвокатът на Червински предаде на журналистите изявление на полковника, в което той нарича обвиненията срещу него "руска пропаганда". Украинските власти не са коментирали официално данните от разследването. По-рано в изтекли документи на американското разузнаване се казваше, че операцията е била планирана така, че украинският президент Володимир Зеленски да не знае за нея.

Полковник Червински е задържан в Киев. Той е обвинен в злоупотреба с власт при друга специална операция. Според разследването през юли 2022 г. той се е опитал да убеди пилот от руските ВВС да премине на страната на ВСУ без разрешение на командването и в резултат на това е издал координатите на украинското летище Канатово в Кировоградска област. Летището е поразено, при което загива един военен и са ранени 17 души.

Бившите ръководители на Червински заявиха, че операцията е била разрешена, докато самият полковник смята, че преследването му е свързано с критиките му към Володимир Зеленски и шефа на президентската канцелария Андрий Ермак. През 2021 г. Червински обвини Ермак, че работи за руското разузнаване.

WP и Spiegel пишат, че историята на Червински илюстрира противоречието между военното и политическото ръководство на Украйна.

Полковникът е служил в ССО на Украйна под командването на генерал-майор Виктор Ханушчак, който е близък до Залужни, от началото на пълномащабното нахлуване на Русия и е участвал в координирането на съпротивата в окупираните територии.

Червински е избран за организатор на саботажа на "Северен поток", защото преди това е заемал високи постове в СБУ и военното разузнаване на Украйна и е участвал в планирането на операция за привличане на наемници на "Вагнер" от Беларус в Украйна през 2020 г. Тогава операцията се провали, наемниците бяха задържани от беларуските сили за сигурност. Червински твърди, че информацията за операцията е изтекла от агенти в кабинета на Зеленски.

По собствените му признания Червински е организирал и опити за убийства на сепаратистки лидери в Донбас и отвличането на свидетел на свалянето на малайзийския Боинг през 2014 г.

По-рано германският вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на данни от разследването, писа, че украински военнослужещ е един от извършителите на саботажа в "Северен поток". Разследващият журналист Арик Толер го посочи като Валерий Колесник от Днепропетровска област, фронтовак от 93-та бригада на украинските въоръжени сили.

Германски следователи претърсиха апартамента на майката на детето му във Франкфурт на Одер и взеха ДНК проба от сина на Колесник, за да я сравнят със следите на яхтата "Андромеда", от която водолазът се е спуснал към газопровода. Яхтата "Андромеда" е била наета чрез полска подставена фирма, свързана с украински граждани.