OffNews.bg

Путин за пръв път посети ранени в Украйна руски войници

Руският президент Владимир Путин посети днес за пръв път ранени в Украйна руски войници, три месеца след началото на руската инвазия, предаде Франс прес.

На кадрите, разпространени от руската телевизия, се вижда как Путин, облечен с бяла престилка, разговаря с войнците в една от московските военни болници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че държавният глава "постоянно се интересува и контролира темата за условията, които са предоставени за ранените в хода на специалната военна опeрация", отбелязва ТАСС. Песков допълни, че сега президентският график "позволи на Путин лично да посети и да се запознае с условията, и най-важното - да поговори с руските военни".

Путин пристигна също днес в централата на Министерството на извънредните ситуации на улица "Ватутин" в Москва, за да представи лично пред колегията на министерството новия министър Александър Куренков.

По-рано днес кандидатурата на Куренков за поста бе одобрена от Съвета на федерацията. По-късно държавният глава подписа указ за назначаването му за министър.

Путин представя министри в редки случаи - обикновенно това задължение се възлага на отговорните вицепремиери, посочва ТАСС.

Предишният министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев загина през септември 2021 г., падайки от скала в Северен Сибир. Той беше един от бившите телохранители на Путин и държавният глава лично присъства на погребението му.

Куренков, подобно на Зиничев, е работил във Федералната служба за сигурност на Русия. По-късно той е заемал длъжности във Федералната служба за охрана и в Националната гвардия, уточнява ДПА.