OffNews.bg

Путин с нагла оферта за мир: Украйна да му даде още 26 000 кв. км, да не влиза в НАТО, да паднат санкциите

Руският диктатор Владимир Путин днес излезе с нагла оферта за мир с Украйна. Той заяви, че Русия ще прекрати огъня и ще преговаря, ако Киев напълно се откаже от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

На среща с представители на руското външно министерство той заяви, че Украйна трябва напълно да изтегли войските си от всички тези региони, а също така да се откаже от членството си в Северноатлантическия алианс.

В момента Русия е далеч от пълното завоюване на четирите украински области. ВСУ контролира 26 000 квадратни километра от тях, което е територия по-голяма, отколкото цялата площ на Република Северна Македония, например.

"Веднага щом Киев заяви, че е готов и започне реално изтегляне на войските си, а също така декларира отказа си да се присъедини към НАТО, ние незабавно ще разпоредим прекратяване на огъня и ще започнем преговори. Гарантираме безопасното изтегляне на украинските части и формирования. Нашата принципна позиция е неутрален, необвързан и безядрен статут за Украйна, нейната демилитаризация и денацификация", заяви Путин.

Той увери, че не става въпрос за замразяване на войната, а за нейното окончателно прекратяване. В същото време кремълският управник настоява статутът на Крим, Севастопол, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област "като региони на Руската федерация" да бъде фиксиран в международни договори.

"Основните споразумения за мирно уреждане трябва да бъдат фиксирани в международни договори, естествено, предполага се и отмяната на санкциите срещу Русия. Призоваваме да се обърне трагичната страница на историята и постепенно да се възстановят отношенията с Украйна и Европа", добави Путин.

Украинските власти неведнъж са заявявали, че Украйна ще започне преговори с Москва само след пълното изтегляне на окупационните войски от територията на страната.

Кремъл постоянно назовава различни военни цели. Представителите на Путин уверяват, че са готови за преговори, но при свои условия. Москва също така отхвърля украинската "мирна формула" и отказва да участва в "Глобалната мирна среща на върха", която ще се проведе в Швейцария.