OffNews.bg

Путин пак плаши с ядрени бомби и обмисля да намали производството на петрол

Русия обмисля да намали производството на петрол като една от мерките в отговор на решението на западните страни да наложат таван на цените на петрола. Това обяви президентът на РФ Владимир Путин пред репортери в Бишкек.

Според него в момента Москва обмисля "варианти за отговор", а окончателното решение ще бъде записано в президентски указ до дни.

"Що се отнася до нашия отговор, вече казах: Ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Ще помислим може би дори за евентуално, не казвам, че това е решение, ще помислим, ако е необходимо, за възможността да намалим производството", каза Путин.

Силният човек в Кремъл обяви още, че процесът на разрешаване на ситуацията около Украйна няма да е лесен и ще отнеме време, но участниците ще трябва да преговарят и да приемат "реалностите на място". 

Според него самата военна операция, както Русия нарича войната, "върви в своя ход" и няма предпоставки за нова вълна на мобилизация.

"Най-острите проблеми с доставките за армията са решени. Има какво още да се иска, но е въпрос на време. Военните обсъждат възможността за ротация на мобилизираните мъже в зоната на военната операция", каза той.

Путин коментира и интервюто на бившия германски канцлер Ангела Меркел, в която тя заяви, че Минските споразумения са дали време на Украйна да може да стане по-силна.

"Думите на Меркел бяха изненадващи. Това е разочароващо. Не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер. Винаги е изглеждало, че ръководството на ФРГ е искрено ангажирано с постигането на споразумение в рамките на постигнатите договорености. Тези изказвания доказват, че решението за започване на военна операция е било правилно и че може би трябваше да започнем всичко това по-рано", каза Путин.

Според него вече доверието на Москва към Запада вече клони към нула.

Путин заговори и за преразглеждане на руската ядрена доктрина.

"Руската доктрина, за разлика от американската, не предвижда превантивен удар, а само ответен. Ако главите на вражеските ракети паднат на руска територия, от врага няма да остане нищо. Русия би могла да обмисли възможността за "усвояване" на американското ноу-хау, включително идеята за обезоръжаващ удар. В момента в сравнение със САЩ ние разполагаме не само с по-модерни и дори по-ефективни крилати ракети, но и с хиперзвукови комплекси, каквито "САЩ все още нямат", каза Путин.