OffNews.bg

Путин: Не съм спрял окончателно "Южен поток" и "Турски поток"

Не сме прекратявали окончателно нито проекта "Южен поток", нито проекта" Турски поток". Това обяви руският президент Владимир Путин, като подчерта, че Русия очаква по-ясна позиция от страна на Европейската комисия и по двата проекта. 

"Що се отнася до експортните маршрути по дъното на Черно море, знаете, че имаме известни политически трудности с Турция. Но ние не сме се отказали окончателно от никой от проектите. Трябва ни само ясна позиция на Еврокомисията - ясна, еднозначна, разбираема. Такава обаче няма по нито един от проектите", подчерта Путин след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Reuters.

Руският президент допълни, че не вижда правни пречки за това руски компании да участват в разработването на газови находища. 

Обявената от Путин позиция е в съответствие с последните сигнали от страна на Москва, че Русия може да включи България в нов проект за газопровод по дъното на Черно море. 

Думите на Путин изглеждат и като промяна на позицията му, след като през декември 2014 г. той изненадващо обяви спирането на проекта "Южен поток". 

Тогава беше обявена и промяната на проекта в "Турски поток", като преговорите по него спряха, след като Турция свали руски самолет на границата си със Сирия. 

Въпреки това Путин обяви по-късно, че Русия чака гаранции от страна на ЕК за строежа на газопровод на територията на страни членки в ЕС.