OffNews.bg

Путин към Латвия: Не се отнасяйте към руснаците в страната като към свине

Президентът на Русия Владимир Путин разкритикува отношението на Латвия към руското население в балтийската страна.

Причината е, че след инвазията на Русия в Украйна Латвия въведе езикови тестове за хората без гражданство - повечето от които руснаци, за да провери ежедневните им познания по латвийски език. Те са заплашени от отнемане на разрешението им за пребиваване.

"Не вярвам, че щастието ще споходи тези, които водят такава политика", заяви Путин в понеделник в Москва. Руският президент допълни, че тези, които се отнасят към "части от населението си - буквално – като към свине, не трябва да се учудват, ако това се обърне срещу тях".

Прокремълската информационна агенция ТАСС съобщи, че Путин е казал това на заседание на Руския съвет по правата на човека. Контролираният от Кремъл съвет е обсъждал промени в закона за чужденците в Латвия.

Около един на всеки четирима от възлизащото на приблизително 1,8 милиона души население на малката страна е от руски произход. Много руснаци обаче не са латвийски граждани, а имат статут на лица без гражданство, отбелязва ДПА.

Путин "разбира", че всяка държава изисква от жителите си да имат основни познания за културата и езика. Въпреки това статутът на хората, които нямат гражданство, представлява отклонение от правните норми, смята той.

Руския президент каза още, че Москва ще организира по съответния начин отношенията си със страните, които дискриминират руснаците. Освен това Русия би могла да подкрепи руснаците в чужбина да се завърнат в историческата си родина.

"Ако те не искат да заминат, а са изгонени, тогава не можем да направим нищо по въпроса, но трябва да създадем подходящи условия за тези хора", заяви Путин.