OffNews.bg

Путин готви тази вечер обръщение към народа, Макрон го търси за преговори по телефона

Руският президент Владимир Путин готви тази вечер обръщение към населението на Руската федерация, съобщиха информационните портали в Русия от Комерсантъ до прокремълския Царьград. Според „Деловой Петербург“ в обръщението щял да се включи и военният министър Сергей Шойгу.

В открити и закрити телеграм канали вървят спекулации за темата на обръщението. Според заявеното в телевизионни канала, се очаква Владимир Путин да вземе отношение по въпроса за подготвяните и вече обявени с дати референдуми в окупираните територии на т. н. ЛНР и ДНР, както и на Херсонска и Запорожка области. Така смята, например близкият до президента тв канал РБК.

‼️???????? ????????The Elysee Palace urgently requested telephone talks between Macron and Putin

Reportedly wanting to speak with Putin before his expected speech on decisions on DPR,LPR Kherson and Zaporozyhe referendums to join Russia‼️ pic.twitter.com/JmWfxWgIWi

— AZ ???????????????? (@AZmilitary1) September 20, 2022

И в украинския и в руския сегмент на социалните мрежи вървят спекулации и за това, че държавният глава на Русия може да обяви мобилизация и да призове към война. По-рано днес стана известно, че в петък започва гласуването на референдум за присъединяване към Русия в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

В същото време тази вечер френският президент Еманюел Макрон се е опитал да установи спешен телефонен контакт с Путин, пишат рускоезичните новинарски портали. Федералната агенция за новини твърди, че Елисейският дворец е поискал спешни преговори с руския лидер. Според получената от ФАН информация Макрон вероятно ще поиска да повдигне темата с референдумите преди обръщението на руския си колега. Според медиите в Москва Кремъл е отказал на френския президент телефонна връзка с Путин.

По-рано тази вечер украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че е провел разговор с намиращия се в Ню Йорк президент на Турция Реджеп Таип Ердоган, в който са били коментирани въпроси, свързани със сигурността.



Had a phone conversation with President of Türkiye @RTErdogan. Current security issues were discussed.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 20, 2022