OffNews.bg

Прозорецът на Израел за нанасяне на удар по Иран се затваря с влизането на Путин в играта

Иран търси от Русия нови сложни системи за противовъздушна отбрана, които според израелски представители ще намалят възможността за потенциален удар по ядрената програма на Техеран, съобщи Bloomberg.

Перспективата Иран да получи системите С-400 би ускорила вземането на решение за евентуална атака, твърдят запознати с обсъжданията в Израел и САЩ.

Русия не е обявила публично дали ще достави оръжията, но Москва и Техеран се сближиха след нахлуването на Москва в Украйна. Оперативната готовност на С-400 ще отнеме по-малко от 2 г.

"Колкото по-дълго се чака, толкова по-трудно става", заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху за удар по Иран на конференция по сигурността в Тел Авив миналата седмица. "Ние чакахме много дълго. Мога да ви кажа, че ще направя всичко по силите си, за да попреча на Иран да се сдобие с ядрено оръжие."

Такива открити заплахи, които сега са ежедневие в Израел, са сложна смесица от намерения и послания, насочени към Техеран и Вашингтон, въпреки че Израел бомбардира ядрени обекти в Ирак през 1981 г. и в Сирия през 2007 г. Открит военен конфликт с Иран би могъл да предизвика безпрецедентен регионален пожар, който да засегне световните доставки на петрол, коментира агенцията.

Русия е предложила на Иран "безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително по отношение на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана" и може да предостави на Техеран изтребители, заяви миналия петък говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили на запитванията, а от офиса на Нетаняху са отказали коментар.

Загрижеността за ядрената дейност на Иран нарасна, откакто международните наблюдатели откриха обогатен до 84% уран, необходими за производство на оръжие. Според високопоставен израелски служител и бивш високопоставен американски служител до края на 2023 г. Иран ще разполага с достатъчно уран, обогатен до 60%, за да произведе 10 бомби.

Израел продължава да се надява, че САЩ ще поемат инициативата за евентуален удар, и макар че администрацията на Байдън не изключва военни действия, тя предпочита дипломацията.

Иран обвинява Израел в убийства на свои ядрени учени, за последно в края на 2020 г., както и в хакерски атаки и други ядрени саботажи. Израел не признава официално, но те са широко признати от официални лица както в САЩ, така и в Израел.

Иран твърди, че десетилетната му атомна програма е за мирни цели, но западните сили смятат, че той изгражда капацитет за създаване на ядрена бомба.

През декември САЩ заявиха, че Русия задълбочава военната си подкрепа за Иран в замяна на ирански доставки на безпилотни самолети за войната на Москва в Украйна. На следващия месец ирански законодател каза, че Техеран очаква доставка на изтребители Су-35 от Русия до средата на март.

Русия има много добри връзки с Иран и Техеран търси по-голяма подкрепа, каза Елена Супонина, базиран в Москва експерт по Близкия изток.

След като през 2015 г. САЩ и пет други сили подписаха споразумение с Иран за ограничаване на ядрената му програма в замяна на облекчаване на санкциите, Русия продаде на Техеран по-малко усъвършенствана система за противовъздушна отбрана - С-300. Ядрената сделка се разпадна през 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ.

С-400, които могат да поразяват въздушни цели на разстояние до 250 км, ще създадат "червена зона за височинните самолети", казва Джереми Бини, експерт по отбрана за Близкия изток в базираната във Великобритания фирма за отбранително разузнаване "Джейнс".

"Колкото повече противовъздушна отбрана имат, толкова по-трудно е да ги поразим", казва Йоси Купервасер, бивш високопоставен служител на израелското военно разузнаване, а сега старши изследовател във Форума за отбрана и сигурност на Израел, асоциация на бивши и запасни членове на силите за сигурност. "Анализираме кога е най-удобният момент за предприемане на действия."

През 2015 г. израелската телевизия пусна записи от разговори с Ехуд Барак, който през 2012 г. беше министър на отбраната на Нетаняху, в които изрично се говори за планове за нападение срещу Иран, които са били отложени след дискусии със САЩ.

Израелците следят не само способността на Иран да устои на въздушна атака, но и капацитета му да създаде ядрена бомба. Те са изчислили, че след като Иран реши да се въоръжи, "ще има между 18 и 24 месеца, за да създаде първата бойна глава", заяви в интервю в Тел Авив Марк Дубовиц, ръководител на базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите, която лобира за мерки срещу Иран.

След като Джо Байдън победи Тръмп, неговата администрация се опита да съживи ядреното споразумение с Иран, но обвини Техеран, че се е отказал от него. Посланикът на САЩ в Израел Том Найдес неотдавна изрази разбиране за подхода на Израел.

"Израел може и трябва да направи всичко, което е необходимо, за да се справи (с Иран), и ние ги подкрепяме", каза той на събитие на 19 февруари.

САЩ и Израел наскоро проведоха широко рекламирани военни учения в Средиземно море - най-големите досега между двамата съюзници с цел демонстрация на въздушна сила.

Новите американски самолети за презареждане във въздуха, които израелците трябва да получат до 2025 г., ще увеличат значително възможностите им за далечни разстояния, казва Бини в "Джейнс".

Страните от Персийския залив ще бъдат изложени на известен риск, но много от тях се надяват Израел да действа - дори ако това забави иранските ядрени амбиции само с няколко години, каза Риад Кахваги, основател и главен изпълнителен директор на INEGMA, базирана в Дубай изследователска група за сигурност.