OffNews.bg

Проблем в Берлин с швейцарския неутралитет: Какво правим, ако някой нападне Германия, питат в Бундестага

„Позовавайки се на неутралитет в отношенията Украйна – Русия Швейцария е отказа за втори път да предаде на Украйна амуниции за противовъздушните оръдия „Гепард“. Какво би станало всъщност, ако Германия или някоя страна-член на НАТО бъде атакувана, а амуниции, произведени в Швейцария не бъдат доставени заради този „неутралитет“? Това пита в разговор с германската ДПА председателката на комисията за отбрана в германския Бундестаг Мари-Агнес Щрак-Цимерман, която иска по повод на швейцарския прецедент разглеждане на цялата верига от доставки за армията.

„Германия не може да бъде зависима от доставките на оръжие от чужбина – заяви в неделя пред ДПА Щрак-Цимерман. Разбира се, като приятелски съседи Германия трябва да приеме позицията на Швейцария, дори това да е трудно“. В четвъртък Берн за втори път отказа да даде на украинците боеприпаси и по този повод германската депутатка постави пред обществеността хипотезата, при която жертва на нападение е Германия или неин съюзник по НАТО.

Въпросът не е само във въоръжението за Украйна. Щрак-Цимерман отбелязва, че Бундесверът купува боеприпаси и за ПВО системата „Мантис“, за основната си бронирана машина за пехотата „Пума“, както и за бойните самолети „Торнадо“ и „Юрофайътър“.

„От 24 февруари светът е друго място, от гледна точка на политиката за сигурност, а Германия трябва незабавно да прегледа съответните пътища за доставки при поръчките на боеприпаси и при необходимост да ги измени или адаптира. Надеждността на тези доставки е задължителна“, подчерта шефката на парламентарната комисия.

По думите на Мари-Агнес Щрак-Цимерман в най-близките години на Германия й предстои да купи боеприпаси за 20 милиарда евро или дори повече.