OffNews.bg

Пригожин хвали неочаквано украинските защитници на Соледар, Русия прехвърля мобилизирани от Бахмут

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", руският бизнесмен Евгений Пригожин, отрече твърденията на руската пропаганда, че украински военнослужещи уж дезертират от позиции край Соледар в Донецка област. Коментарът на Пригожин беше публикуван на 10 януари в Telegram от неговата пресслужба.

„Днес в други канали на Telegram се появи информация, че офицери от СБУ са били прехвърлени в група край Бахмут, чиято задача е да спре дезертьорството в редиците на Въоръжените сили. Нека бъдем честни един с друг. Това е не е така. Украинската армия е смела, воюва за Бахмут и Соледар", каза Пригожин. Той призна, че в западните покрайнини на Соледар се водят "най-кървавите боеве". „Въоръжените сили на Украйна защитават с чест територията на Соледар. Затова информацията за тяхното масово дезертиране не отговаря на истината“, допълни Пригожин.

„Въоръжените сили на Украйна правят всичко възможно, за да изтощят врага при Соледар и максимално да редуцират неговата численост така, че дори малките тактически успехи (постигнати с изключителни усилия и тежки загуби) да доведат до Пирова победа“. Това пък заяви говорителят на Източната група войски на ВСУ Серхий Череватий.

От 4-5 дни в района на Соледар се водят ожесточени боеве, градът е напълно унищожен. Основната цел на руските сили в този район е овладяването на разположения на 10 километра южно от Соледар Бахмут.

Според настроенията на руските потребители в социалните мрежи, цивилните руснаци искат кръв – искат обкръжаване на частите на ВСУ и много украински жертви като отмъщение за новогодишната акция на украинците срещу базата на мобилизираните в Макеевка. Затова, съдейки по актуализациите на картите на военния театър от блогърите „Вагнер“ се опитва да постигне обкръжение на Соледар. „Досега Русия нищо не е успявала да обкръжи и повечето украинци са успявали да се измъкнат. Ако не покажат трупове на „укри“ (пренебрежително за украинци, б. р.) около Бахмут и Солеар, и тук ще е така“, пише DonutReport в Туитър.

Каналът „Картина маслом“ съобщава за това, че руснаците изтеглят мобилизирани от бойното поле в Бахмут и ги препращат към Соледар. „Не бих казал, че изтеглят всичко от Бахмут, но голямата маса я преместиха край Соледар. Пед.лите много искат да замажат ПТУ-то (украинската атака срещу мобилизираните в професионалното училище в Макеевка, б. р.) с някаква победа".

Според съобщения на военните блогъри руските войски са много близо до овладяването на Соледар, където и към 17.00 часа българско време във вторник продължават интензивни улични боеве. Руската армия превръща града, както и съседния Бахмут, в развалини, използвайки всички видове оръжия и „тактиката на изгорената земя“. Радио Свобода обаче цитира Британското министерство на отбраната, което с позоваване на източници от бойното поле твърди, че руснаците конролират вече почти цялата територия на Соледар.

Соледар. Бахмут.
Ситуация тяжелая, но контролируемая. pic.twitter.com/ZFUaoANOxj

— AB (@ABnewsReal) January 10, 2023