OffNews.bg

Президентските избори в Уганда - бивш бунтовник, поп певец и фалшиви новини (видео)

Президентският вот в Уганда предстои този четвъртък, 14 януари, когато дългогодишният лидер на страната Йовери Мусевени ще се изправи срещу десетима други кандидати, включително и водача на опозицията - певецът Боби Уайн, който успя да разклати управляващата партия.

Изборната надпревара в страната се развива в унисон с абсолютната власт на президента Мусевени, който заема този пост вече 35 години. Полицейско насилие, репресии и използване на всякакви средства за налагане на контрол бележат кампанията за избор на държавен глава на африканската страна.

Преди дни фейсбук свали мрежа, свързана с Министерството на информацията на Уганда, за използване на фалшиви или двойни профили.

"Предвид предстоящите избори в Уганда ние действахме бързо, за да разследваме и свалим тази мрежа", се съобщава в изявление на социалната медия. "Открихме, че тази мрежа е свързана с Правителствения център за взаимодействие с гражданите към Министерството на информационните и комуникационни технологии на Уганда."

"Те са използвали фалшиви или двойни профили, за да ръководят страници, да коментират съдържанието на други хора, да се представят за други потребители, да споделят отново постове в групи и така да ги правят да изглеждат по-популярни, отколкото всъщност са", допълват от социалната мрежа.

Кои са претендентите за поста

Угандийците на възраст под 35 години, а това са повече от три четвърти от населението, са били управлявани от само един президент.

Йовери Мусевени (Yoweri Museveni) идва на власт през 1986 г. като водач на въоръжен бунт и променя голяма част от политическите правила в региона. Управлението на 76-годишния президент е съпроводено от дълъг период на мир и големи промени в развитието, за което мнозина са благодарни. Много угандийци са отгледани с този образ на освободител и миротворец и той им се припомня при всяка възможност. За тях той е представян и като бащинска фигура.

Всъщност Мусевени успява да запази властта си чрез смес от насърчаване на култа към личността, използване на патронаж, компрометиране на независими институции и отстраняване на противниците си.

Голяма част от населението се обръща към него с прякора "Сево", а той се държи с тях като със свои внуци. Въпреки това Мусевени провежда активна шеста поредна президентска кампания, започнала малко след петото му преизбиране, с обиколки на страната и откриване на нови фабрики, пътища и пазари. 

Снимка: Instagram - kagutamuseveni

Много от младите, отгледани с подкрепа към Националното движение на съпротивата (НДС), смятат, че президентът ще им осигури работа след като завършат. Това е важен въпрос в страната, където младежката безработица е висока. За поддръжниците на Сево, той има още какво да предложи и след 35 години на власт.

Според близките му поддръжници, Мусевени получава такава подкрепа заради своята безкористност и отдаденост на каузата. 

Въпреки това според конституцията на страната от 1995 година президентът не би трябвало да може да се кандидатира отново след 2005 година. През 1990-те години самият Мусевени е убеден, че не иска да управлява цял живот. Но през 2004 г. той променя мнението си и депутатите правят промени, които позволяват Сево да остане президент до 75-годишна възраст. След това през декември 2017 г., премахването на ограничението във възрастта на президента предизвиква недоволства в парламента.

Значението на покровителството на Мусевени се простира и в обществото. Понякога то се проявява като програми за развитие на жените, търговците или нови държавни работни места. В държава, в която 15% от младите хора са безработни и над 21% от населението живее в бедност, подкрепата на правилната партия може да спаси цяло село от бедност. Поддръжниците му посочват трансформацията на Уганда като положителна причина да дадат на Мусевени още пет години власт.

Тази промяна, от една страна, означава стабилизация на мира в региона и промени в икономиката, но същевременно и отслабване на независимостта на някои от държавните институции, така че да останат по-малко препятствия по пътя на пълната власт.

Съдебната система също попада под удари и в последните години има обвинения за назначението на съдии, доверени на правителството. А когато някои съдии вземат независими решения, попадат под удара на властта.

През декември 2005 г. специален отряд на армията нахлува във Върховния съд в столицата Кампала и арестува повторно членове на подозираната за бунтовническа Народна армия за изкупление, които тъкмо са оправдани по обвинения в държавна измама.

Що се отнася до резултатите от изборите, всички те, освен вота през 2011 г., са оспорвани в съда. При всички случаи съдът определя нарушенията за незначителни и недостатъчни за касиране на вота.

Свободата на медиите също е под въпрос. На пръв поглед широката медийна индустрия, в която се развиват стотици частни радио и телевизионни канали, печатни и онлайн издания, стават особено внимателни, след случаи на нападения и задържания на журналисти. 

Вероятно най-значимият фактор, на който Мусевени дължи своето управленско дълголетие, е че всички потенциални опозиционни сили са неутрализирани.

Снимка: Instagram - kagutamuseveni

Когато преди двадесет години се разбира, че Сево ще остане на власт, някои негови сподвижници се разграничават от него. След това силите за сигурност се обръщат срещу тези нови политически опоненти. През 2001 г. Кизза Бесидже, бивш лекар на Мусевени, се изправя срещу него в президентската надпревара и бива задържан и разследван по редица обвинения, включително за изнасилване и измяна, които така и не са доказани.

Всеки, който дръзне да се изправи срещу абсолютната власт на Мусевени, трябва да е готов да понесе сериозен тормоз и преследване. За 35 години президентът успява да постигне пълен контрол. И докато в началото на политическата си кариера той самият е бунтовник и опозиционер, днес всеки нов опонент понася изстрели в своя посока, включително и буквално.

Кой е Боби Уайн?

Днес, ден преди изборите за президент в страната, най-сериозната заплаха за абсолютната власт на Мусевени е бившият поп певец Боби Уайн, който се оказва и последният политик, изправил се срещу гнева на униформените служители.

Боби Уайн (Bobi Wine), 38, чието истинско име е Робърт Киагулани, е народен представител и харизмата му привлича тълпи от млади хора. През 2018 г. той е арестуван по време на кампанията на друг политик и е изправен пред обвинения в измяна, които след това са свалени. 

По време на собствената му предизборна кампания в края на 2020 г. полицията арестува, обгазява и стреля по него и поддръжниците му за нарушаване на ограниченията за събиране на големи групи от хора, свързани с мерките за борба с COVID-19. По време на двудневните протести след ареста на Боби Уайн са убити 54 души, много от тях вероятно застреляни от органите на реда. 

Няколко седмици преди изборите Боби Уайн пренася предизборната си кампания в своя роден град - Канони, малко градче в Централна Уганда, където подкрепата за него е очевидна. Стотици млади хора излизат и поздравяват кандидата при всяка негова поява. След като през декември куршум, изстрелян към автомобила му, на косъм пропуска целта, Боби Уайн се движи с бронежилетка и защитен шлем.

Снимка: Instagram - bobiwine

В Канони, както и много пъти през цялата кампания, той се натъква на полицейски и военни блокади и употреба на сълзотворен газ и стрелба. Но Уайн вярва, че това е просто поредният опит за сплашване, който няма да успее, защото той вече се смята за водач на масово движение и хората следват не само него, а идеята, която той представлява.

Програмата на Националната платформа за единство (НПЕ) е насочена към основните нужди на населението като подобряване на достъпа до здравна помощ, образование, чиста вода и правосъдие. Според НПЕ това може да се постигне само с премахването на Мусевени от власт.

Музикалното творчество на Боби Уайн също често засяга тези проблеми и вдъхновява младите хора, които чувстват, че някой ги разбира и живее живот, подобен на техния.

Централна Уганда е районът, който дава властта на НДС на Мусевени. Дядото на Уайн, макар и част от друг бунтовен контингент често подслонява Мусевени в къщата си и след това умира след като домът му е бомбардиран по време на гражданската война.

По-късно семейството се премества в Кампала в бедняшкия квартал Камуокя, където днес се намира и звукозаписното студио на музиканта.

Като младеж Уайн се занимава с изкуства и въпреки че започва да изучава социални науки в престижния университет Макерере, след първия семестър се прехвърля музика, танц и драма и завършва през 2003 г. През 2017 г. певецът се обръща към политическа кариера, което за него е логичната стъпка, след като чрез музиката си говори за предизвикателствата, през които хората преминават.

Уайн печели частични избори и става народен представител от района Кианодо-Изток, разположен на север от столицата, и въпреки че е избран като независим, той се свързва с опозицията.

В интервю през 2019 г. той с горчивина разсъждава върху политическата кариера на своя опонент.

"Защо един толкова почитан революционер реши да стане един от най-презрените диктатори в света?", се пита Уайн.

"Но това е и урок за много от нас, знаейки, че казваме това, което казваше и президентът Мусевени, когато беше на нашето място. И също така да помним, че само идеята за създаване на силни институции може да ни спаси от нас самите."

Сравненията между младия Мусевени - харизматичен, енергичен и вдъхновяващ, и Боби Уайн днес са неизбежни. Бунтовникът е на 41 години, когато идва на власт с обещания за сигурност, по-силна икономика и по-добро бъдеще и някои се питат дали новия опонент, изпълнен днес с идеализъм и популистка реторика няма да повтори същите грешки.

Някои, като Сипериа Моли Сасирабо, която участва в студентски протести през 2019 г., завършили с отвличането й и побой, смята, че кандидатът няма идеология. В свое интервю от 2020 г. Боби Уайн заявява, че няма нито леви, нито десни възгледи, а избира това, което работи най-добре, което според студентката няма смисъл.

Снимка: Instagram - bobiwine

Въпреки големите тълпи от привърженици, както тези в Канони, не е ясно дали тази популярност ще се превърне в реален вот. Данните за регистрираните гласоподаватели и техните нагласи са изключително ограничени. 

Франсис Кибиридж, национален координатор на проучванията за независимата африканска агенция Афробарометър, провежда изследвания на общественото мнение в Уганда от 2000 г. насам.

Според него остава въпросът дали Боби Уайн е направил достатъчно, за да задмине опонентите си и да спечели част от огромния вот, който Мусевени и НДС спечелиха на предишните избори. Експертът смята, че движението и поддръжниците му виждат партията и президента като пазител на мира, а партията на Уайн не е направила достатъчно, за да ги убеди в противното.

Както и предишните пет президентски избори при управлението на Мусевени, кампанията беше белязана с обвинения в насилие срещу опозицията, медиите и граждански активисти, което кара някои да се съмняват отсега във валидността на вота.

Но Боби Уайн насърчава всички да гласуват и да следят за фалшификации на резултатите в изборните секции.

Въпреки че опозиционерът знае, че да свали Мусевени от власт няма да е лека задача, той е сигурен, че хората на Уганда и историята са на негова страна срещу насилието.