OffNews.bg

Премиерът на Норвегия подкара такси

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг подкара такси, за да се запознае отблизо с проблемите на сънародниците си.

Държавникът прекарал един следобед инкогнито зад волана на таксиметров автомобил в столицата Осло, разкри след експеримента самият той.

Столтенберг призна, че така се опитал да чуе гласа на обикновените норвежки гласоподаватели, а такситата са сред местата, където хората се отпускат и споделят възгледите си.

Премиерът бил дегизиран със слънчеви очила и униформа на таксиметров шофьор, каквито носят в Осло. Само веднъж му се наложило да признае кой е, след като пътниците го разпознали.

Социалния си експеримент Столтенберг провел през юни тази година. Обиколката му из Осло и разговорите с клиентите били заснети със скрита камера, а материалът е публикуван на официалния му Фейсбук профил.  По-късно от него ще бъде направен филм за целите на предизборната кампания за преизбирането му през септември.

Разговорите в таксито в повечето случаи се завъртали около политиката. Столтенберг споделил и възгледите си за образованието в страната.

Не липсвали и гафове. Премиерът бе разкритикуван за шофьорските си умения и призна, че не е управлявал автомобил от осем години. По време на пътуването с таксито той яко раздрусал колата, тъй като погрешка натиснал педала на спирачката на автоматика мислейки, че това е съединителят.

Запитан дали след мандата си би се заел с тази професия, той дори се пошегувал: "Мисля, че най-добре за страната и за пътниците в норвежките таксита би било най-добре да съм премиер, а не таксиджия."

Нито един от пътниците не е бил таксуван от ВИП шофьора.