OffNews.bg

Преизбиране на Тръмп не би довело до нищо добро за Европа

Ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, това няма да доведе до нищо добро за света. Той ще продължи да загърбва Европа, а в резултат на това ще страна не само политическото, но и икономическото положение на Стария континент, казва политологът д-р Хенинг Риике, ръководител на програмата САЩ/трансатлантически отношения към Германското дружество за външна политика, в интервю за БНР.

Според него впечатлението, че САЩ са се оттеглили от конфликтите в света е вярно и причината е, че Тръмп има един основен интерес в момента - да бъде преизбран през ноември. "Той иска да влезе в кампанията с изпълнени предизборни обещания, и едно от тях е да изтегли американските войници от безсмислените и безкрайни, както казва той, военните конфликти по света. Така президентът оставя разрешаването на конфликтите в ръцете на регионални сили".

"Решението на Тръмп да изтегли американците от Сирия според мен беше импулсивно - той не послуша нито един от съветниците си. Но в крайна сметка изтеглянето от Сирия се обърна срещу Тръмп, защото у съюзниците му остана горчивия вкус, че не държи на дългогодишните си партньори", казва политологът и заключава, че така САЩ са загубили влияние и върху Русия, и върху Турция. Той смята, че поисканата от Турция помощ от НАТО за ситуацията в Сирия през последите дни "всъщност е признание, че Турция не може сама да се справи в Сирия".

Според политолога борбата с тероризма не е толкова важна за Тръмп, както беше по времето на предшествениците му Буш или Обама.

"Нещата се промениха – „Ислямска държава“ се финансираше чрез търговия с петрол, контрабанда, наркотици и какво ли още не, но само защото владееше територии в Ирак и в Сирия. Това вече не е така.

Световният тероризъм продължава да съществува и да заплашва западните общества, но за Съединените щати това вече не от водещо значение, защото те са насочили фокуса си върху предстоящите по-големи конфликти с новите световни сили, като Китай, но и Русия."

Хенинг Риике казва още, че "вторият мандат на Тръмп не му е в кърпа вързан". "Имам чувството, че демократите ще успеят да изберат кандидат, който наистина да е алтернатива на Тръмп", допълва той.

Според него "европейците се намират в ситуация, в която най-накрая трябва да се обединят. Предстои разместване на пластовете след важни избори - догодина в Германия, а 2022 - във Франция. На фона на американската политика Европа изглежда нестабилна, продължава да не говори с един глас, а и е изправена пред много неизвестни. За съжаление не виждам достатъчно воля, Европа да поеме по-голяма отговорност поне в географски близките региони".