OffNews.bg

Повечето сърби вече не искат в ЕС, 91% са срещу НАТО

Повече от половината сърби (52%) са против присъединяването на страната към Европейския съюз, а 91 процента са категорично против членство в НАТО.

Това сочат данни от проучване на независимата организация "Нов трети път", публикувани от в. "Политика" и цитирани от БГНЕС.

Над 70 на сто от анкетираните пък са категорично против санкциите срещу Руската федерация. 59% смятат, че санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия. 41% от гражданите са на мнение, че причината за руската инвазия в Украйна е желанието на НАТО да се разшири на Изток, а други 16% посочват, че причината е „денацификацията и демилитаризацията“ на Украйна. 59 процента обвиняват западните страни за конфликта.

Сред световните лидери най-висок рейтинг имат китайският лидер Си Цзинпин, руският президент Владимир Путин и унгарският министър-председател Виктор Орбан. Френският президент Еманюел Макрон е в средата на списъка, а президентът на САЩ Джо Байдън и бившият британски премиер Борис Джонсън, както и техните страни, получават най-ниски оценки.

Проучването е осъществено с подкрепата на Националния фонд за демокрация (NED) между 13 и 19 юни и обхваща 1285 участници.