OffNews.bg

Повдигнаха три обвинения срещу сина на Байдън

3 федерални обвинения за притежание на оръжие бяха повдигнати на сина на президента Джо Байдън - Хънтър Байдън.

Две от обвиненията са за невярна информация при закупуването на оръжието, а третото е за незаконно придобиване на такова. Причината е, че в тои период Хънтър Байдън е признал, че е употребявал наркотици.

През юли между съдебните власти и Хънтър Байдън беше постигнато споразумение, според което той се призна за виновен във федералния съд на Делауеър за неплащане на данъци. В замяна получи присъда за пробация. Към това имаше и обвинение за незаконно притежаване на оръжие, но то трябваше да отпадне след две години, ако Хънтър спази условията на т.н. споразумение за отклоняване.

Още на следващият месец обаче споразумението вместо да бъде финализирано след 5 годишно разследване, започна да се разпада. Съдия Мериелън Норейка изрази съмнения относно някои детайли, а екипът на специалния прокурор Дейвид Вайс каза, че служител от пробационния отдел никога не го е подписвал и това го прави невалидно.

Правният екип на Хънтър Байдън обаче твърди, че подписаното от прокурорите споразумение остава в сила.

Обвиненията към Хънтър Байдън идват само дни, след като републиканците в Камарата на представителите започнаха разследване за импийчмънт на американския президент с твърдението ,че той се е намесил неправомерно в полза на сина си, когато е бил в борда на енергийната компания Burisma в Украйна.

От Белият дом отричат всякакви нарушения, включително и твърдението на републиканците, че президентът може да е приел подкуп от украински олигарх, съобщава БНР.