OffNews.bg

Потвърдено: С нови американски оръжия ВСУ спря руснаците в Харковска област (видео)

11 дни след началото на на настъплението на руските войски в северната част на Харковска област, то към момента е преустановено. ВСУ успя да даде отпор на руските сили благодарение на нови оръжейни доставки от страна на САЩ, твърди известният с обективността си OSINT-анализатор на германското издание Bild Юлиан Рьопке.

"По посока на село Липци руските въоръжени сили остават в същите гранични села, които превзеха през първите три дни. В района на Волчанск продължават боевете за града, но и в околностите му има слабо или никакво настъпление", пише Bild.

Изданието отбелязва, че причината е използването от страна на Украйна на нови американски оръжия - ВСУ активно използва бомби GLSDB, Javelin, 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Освен това и на фронтовата линия в Донецка област са пристигнали и оръжия от САЩ, отбелязва Bild.

"За един понеделник, 20 май, руските въоръжени сили са загубили 67 бронирани машини в Украйна. Въпреки това руското командване продължава да хвърля войски в самоубийствени атаки", пише изданието.

По-рано Ройтерс съобщи, че украинските военнослужещи в Харковска област най-накрая са получили снаряди, за да спрат руските войски.

Според NYT обаче украинските военни в района са възприели стратегия за водене на бойни действия с бавно отстъпление към по-укрепени позиции. Изданието отбелязва, че тактиката на отбрана с отстъпление на малки стъпки позволява на по-слабите сили да нанасят значителни загуби на агресорите.