OffNews.bg

Потребител на 4chan обяви, че измислил компромата "Тръмп в Русия"

Анонимен потребител на интернет форума 4chan обяви, че сам е изфабрикувал историята за връзките на Доналд Тръмп с Русия и компрометиращите секс видеа с него, заснети в Москва.

Интернет потребителят с неизяснена засега самоличност твърди, че е изпратил историята на журналист от новинарския сайт Buzzfeed, като се представил за бивш агент на британското разузнаване. Репортерът от своя страна е споделил информацията на шефа на демократите в Сената, който пък я препраща на ЦРУ. Американското разузнаване на свой ред я включва в секретен доклад до Барак Обама, касаещ хакерски атаки по време на президентските избори.

Преди часове историята гръмна в големите световни медии, като повечето се въздържаха от подробности и препечатване на доклада именно с мотива, че достоверността му по никакъв начин не е потвърдена. Тя бе отречена официално и от Доналд Тръмп, и от Кремъл. 

Междувременно потребителите на 4chan не могат да повярват, че изфабрикуваната история е постигнала такъв глобален отзвук. Главният редактор на Buzzfeed обяви, че е разпространил писмо сред колегите си, в което обяснява, че са били наясно с липсата на доказателства за доклада и са оставили аудиторията да прецени дали да му повярва.