OffNews.bg

Популярен Z-военкор се гръмна в главата, оплака се, че го тормозел Соловьов

Един от известните руски военкори и Z-пропагандисти Андрей Морозов с псевдоним Морз се е самоубил. Това съобщиха много от руските и украински Телеграм канали.

Морз служеше в 4-та мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Руската федерация и водеше популярния блог "Пишат ни от Янина". От 2014 г. той бе един от най-близките съратници на руския терорист Игор Гиркин-Стрелков, който запали войната в Донбас.

Морозов е оставил и предсмъртно писмо, в което се оплаква от това, че му е бил оказван психически торпоз от страна на Владимир Соловьов, острието на пропагандата на Кремъл. Атаките срещу Морз започнали след като той разкри, че по време на атаката на Авдеевка са загинали най-малко 16 000 руски войници и че подобна касапница е напълно неоправдана. 

Официална Москва отрича подобни загуби. Министърът на отбраната Сергей Шойгу определи загубите на личен състав за превземането на разрушения град като "минимални", докато официален Киев говори за 47 000 убити нашественици.

"Няма защо да искат да ме убиват, сам ще свърша тази работа", написа Морз в предсмъртното си писмо.

В Украйна, естествено, са доволни.

"Най-накрая пропагандата на Соловьов свърши едно добро дело", написа в Телеграм украинският военен журналист Юрий Бутусов.

Морз бе на 44 години.