OffNews.bg

Полша предаде на Украйна 18 оръдия-гаубици Краб, Варшава обучила и 100 артилеристи да стрелят с тях

Полша е въоръжила три дивизиона на украинската артилерия със съвременни самоходни оръдия и е обучила 100 украински артилеристи да работят с тях, съобщи Полското национално радио. Първо за полученото от западния съсед въоръжение съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. Той обаче не уточни държавата и точния модел на гаубиците, а в Туитър се ограничи до съобщението „в Украйна пристигна модификация на гаубицата М109.

Варшава е доставила на Украйна 18 броя съвместими със стандартите на НАТО 155-милиметрови самоходни гаубици САУ Краб, разработени от Центъра за военно производство в Сталова Вола чрез комбиниране на южнокорейското шаси K9 Thunder с британския купол AS-90M Braveheart с оръдие 52 калибър и система за управление на артилерийския огън "Топаз" на WB Electronics.

С доставката на полските САУ Въоръжените сили на Украйна разполагат с 24 съвременни оръдия-гаубици, другите 6 – Caesar са били доставени от Франция. Очаква се на фронта в Украйна в бой да влязат още 12. Обещани са от Германия и Холандия, въпреки, че Берлин бави доставката, обяснявайки забавянето с това, че в момента се обучават артилерийските разчети на украйна за работа с Panzerhaubitzen 2000.

САУ Краб е самоходна гаубица, предназначена за сухопътните войски. Тя може да поразява цели на разстояние 40 километра, като изстреля по 6 снаряда в минута. Това е основната бойна единица на артилерийския дивизион за осигуряване на огнева подкрепа на ниво бригада.