OffNews.bg

Полицията арестува наред в цяла Русия протестиращи за мир в Украйна

Масови арести белязаха опита да се протестира срещу войната в Украйна в двата големи града на Русия - Москва и Санкт Петербург.

Полицията задържаше дори родители с малки деца, а целта бе несъгласните срещу политиката на Путин изобщо да не могат да се съберат. За масови протести във всички руски градове срещу агресията в Украйна призова опозиционният лидер Алексей Навални. 

Малък брой случайни минувачи също попаднаха в автобусите с арестуваните. Органите на реда обясняват, че в близост до Манежния площад се провежда публично събитие (концерт) и че присъстващите не спазват необходимото разстояние, съобщава "Новая газета".

Сред задържаните са и редица журналисти.

На различни видеа се вижда как хората са влачени към рейсовете, за да не участват н демонстрациите срещу войната. 

Представители на Министерството на вътрешните работи все още не са предоставили информация за задържаните лица.

Преди протеста ОМОН загради Манежния площад в Санкт Петербург. 

По-късно кореспондент на "Новая газета" съобщи, че на площада са останали само журналисти. 

Олег Орлов, член на управителния съвет на правозащитния център "Мемориал", и Светлана Ганнушкина, председател на Комитета за гражданска помощ, са задържани в Москва, съобщава IAB Info.

Междувременно стана ясно, че в Москва се е преобърнал бус с арестувани на протеста.

Руското министерство на вътрешните работи вчера предупреди, че ще предотврати всеки опит за провеждането на неразрешени от властите протести и че ще потърси отговорност от организаторите.

Видео в социалните медии показва, че на антивоенен протест в най-големия казахстански град Алмати са се събрали около 2000 души. 

Същевременно стана ясно, че рейтингът на Владимир Путин се е повишил от началото на инвазията, според данни на базирани в Москва агенции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От 27 февруари насам одобрението за Путин тази седмица се е повишило с 6 процентни пункта до 70 процента, според информация на държавната агенция Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Според Фондация „Обществено мнение“, която провежда проучвания за Кремъл, рейтингът на Путин се е повишил със 7 пункта до 71 процента за същата седмица.