OffNews.bg

Поддръжник на Путин обеща да помогне на украинските бежанци

Десният италиански политик Матео Салвини, който бе изтъкнат поддръжник на Владимир Путин, обещава да помага на бежанците, напуснали Украйна заради руското нашествие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В свое изявление Салвини съобщава, че се е срещал с представители на италианския бизнес и на Ватикана, за да обсъди темата за бежанците и за пристигането на някои от тях в Италия.

"Искаме да помогнем за координирането на помощта, да организираме пътуването и настаняването в Италия на тези семейства при особено внимание върху сираците и инвалидите", заявява той.

По данни на ООН вече над 1,7 милиона украинци са избягали в Източна Европа. Над един милион от тях са в Полша, където Салвини е на посещение в момента.

Думите на лидера на дясната партия "Лига" Матео Салвини са знак за коренна промяна в неговите твърди антиимигрантски позиции. Докато беше вътрешен министър на Италия през 2018-2019 г., той нееднократно оказваше да разреши на кораби с мигранти да акостират в италиански пристанища. На Салвини предстои съдебен процес по обвинения в отвличане на мигранти.

Миналата седмица Салвини заяви публично за събития в Украйна, че там има "ясен нападател и нападнат", но не назова изрично Путин, припомни Ройтерс. Агенцията цитира експерта по политически комуникации от Римския университет Масимилиано Панарари, според когото Салвини трябва да изчисти "първородния си грях, пропутинизма, а също и международния си авторитет".