OffNews.bg

Почина Рем Вяхирев

Бившият директор на "Газпром" Рем Вяхирев почина на 11 февруари на 79 години, съобщи РИА Новости.

Роденият на 23 август 1934 г. Вяхирев, завършил Куйбишевския институт за нефт и газ, става първи зам.-министър на газовата промишленост през 1985 г., когато министър е Виктор Черномирдин. Двамата прокарват решение, официализирано от Министерския съвет, с което в СССР е създадена газовата компания "Газпром".

При създаването ù Вяхирев е заместник на Черномирдин.

Рем Вяхирев оглавява "Газпром" през 1992 г., след като Черномирдин става премиер на Руската федерация.

Името на Вяхирев е свързано и с България. През 1995 г. той подписва с премиера Жан Виденов създаването на съвместното дружество "Топенерджи". Това решение се свързва и с убития премиер на България Андрей Луканов.

През 1998 г. тогавашният вицепремиер Евгений Бакърджиев подписва в Москва с шефа на "Газпром" протокол за доставките и транзита на руски газ.

През същата година Вяхирев дава ясно да се разбере, че проектът Бургас-Александруполис няма да се състои. Само преди дни след решение на кабинета "Борисов" парламентът оттегли официално България от проекта.

През 2001 г. Вяхирев напуска компанията и председател на Управителния съвет става Алексей Милер.

След оттеглянето си от активното управление на компанията Вяхирев става председател на съвета на директорите, какъвто е до юни 2002 г. Тогава Вяхирев става съветник на Дмитрий Медведев, който по това време е на ръководен пост в администрацията на президента.

От май 2001 г. Вяхирев няма почти никакви публични изяви. За 11 години има едно-единствено интервю - за сп. Forbes. В него казва, че притежава 50 хектара в Подмосковието и 0.01182% от акциите на "Газпром".