OffNews.bg

Почина истинският италианец Тото Кутуньо

Почина Тото Кутуньо, символът на Италия по целия свят с изпълнението на неговия хит от 1983 година, съобщи агенция АНСА. Певецът е починал днес около 16 часа в болницата Сан Рафаеле в Милано на 80-годишна възраст и след продължително боледуване. Пред АНСА неговият мениджър Данило Манкузо обясни, че след дългото боледуване през последните месеци състоянието на любимия на поколения италианци и меломани по света се е влошило.

"Един артист, който наистина представляваше Италия", каза за него днес текстописецът Анджело Брандуарди. Премиерът на Италия Джорджия Мелони повтори припева на най-големия му хит, като го нарече "истински италианец".

"22 август. Тото Кутуньо, един истински италианец, си отиде. Автор и преводач на великата италианска традиция, написал една от най-известните италиански песни в света L’Italiano. Познаваме се от цяла вечност. Чао, Тото, музиката ти отива в рая" написа във фейсбук Джани Моранди.

Тото Кутуньо е един от най-популярните италиански изпълнители в световен мащаб, победител в конкурса за песен на Евровизия през 1990 г. с песента си „Insieme: 1992“.

Той беше и един от най-успешните италиански автори на песни на всички времена, писал за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо. Кутуньо е считан за истински посланик на италианската музика по света, особено в страни като Румъния, Испания, Турция, Германия и Русия. Неговата песен „L'Italiano“, издадена през 1983 г., е преведена на много езици и се смята за символ на италианската култура и идентичност.

Тото Кутуньо участва петнадесет пъти в музикалния фестивал в Санремо, но печели само веднъж, през 1980 г., с песента „Solo noi“. Шест пъти е втори с песни като „Serenata“, „Figli“, „Emozioni“ и „Le mamme“. Често е наричан „вечният втори“ на Санремо, живо въплъщение на поговорката „винаги шаферка, никога булка“, но той винаги приемаше закачките с ирония и грация.