OffNews.bg

По-добре на фронта, отколкото с черпак: Вербуват рускини за снайперисти. Местата за управление на дронове са изчерпани

Батальонът "Борз" на контролираната от руското министерство на отбраната ЧВК "Редут" започва да набира жени за бойни специалности, които да бъдат изпратени на фронта в Украйна. 

"Първоначално нямахме жени, имаше само мъже. Сега решихме да се опитаме да въведем женски снайперистки отряд и женски отряд за БЛА (безпилотни летателни апарати), защото и жените могат да го правят. Моята задача като командир на отряда е да докажа, че жените не са създадени само за супи и деца", каза вербовчик за доброволческия батальон на ДНР "Борз" с позивна Веста пред "Важные истории". Изданието прави уточнението, че журналистката се е представила за кандидат.

Обявата е публикувана във "ВКонтакте". Договорът е за шест месеца, а заплатата - 220 000 рубли. За раняване - 1-3 милиона, за смърт - 5 милиона. След изпълнението на договора се присвоява статут на ветеран. Желателно е кандидатите да имат умения за боравене с оръжие, но ако нямат, ще бъдат обучени в Донецк за период от един месец. Веста отбеляза, че това е първият прием на кандидатки. Местата за управление на дронове са изчерпани, но все още има нужда от снайперисти.

Много жени участват във войната, но обикновено на конвенционално "женски" позиции, предимно като медицински лица и готвачи. Две момичета - Юлия Шеремет от Донецк (Демон) и Наталия Никонорова от Урал (Валкирия) - са обявили публично участието си в "Борз". Първата казва, че се обучава за оператор на БЛА и снайперист, а втората - за санитарен инструктор. В един от видеоклиповете на бойците от "Борз" се появява и маскирано момиче, което произхожда (според нея) от Башкирия. Тя е 23-годишната Карина Камбарова. Сражава се в отряда заедно със съпруга си Антон Борисов. 

Отрядът "Борз" е част от псевдо ЧВК "Редут", командван от руското ГРУ. Командир е роденият в украинския град Волноваха Дмитрий Зипир с позивна Borz, когото украинските служби за сигурност свързват с Министерството на държавната сигурност на ДНР.

Първоначално "Борз" (от чеченски: вълк) е името на ичкерийския полк на специалните сили, командван от Руслан Гелаев. Широко известен е като "специалните сили на Гелаев", които се сражават срещу руските войски по време на чеченските войни. Сега етническите чеченци продължават да се сражават срещу руската армия в подразделението "Борз" в състава на ВСУ.

Командирът на руското подразделение "Борз" не се смущава от това съвпадение. Дмитрий Зипир казва, че името се отнася за неговите бойци. "Борзовите, борзие-борзие, някак си е борз-борз... А вече по-късно научихме, че идва от чеченски "вълк"." Чеченските братя, мисля, също биха одобрили", казва той в едно интервю.