OffNews.bg

Плюс-минус. Русия обяви за унищожени два комплекса HIMARS, САЩ потвърди доставката на поредните 4 системи

Руската армия обяви, че е унищожила край Харков два комплекса за реактивен залпов огън HIMARS, доставени на Украйна от САЩ. Заявлението за унищожените комплекси дойде от в понеделник от говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков в ежедневния му рапорт за военните успехи на руската армия.

Според Конашенков ударът срещу украинските HIMARS е извършен в района на промишлен обект в Харков. В същото време в района на Одеса пък е било поразено оборудване за изстрелване на противокорабни ракети Харпун.

Думите на Игор Конашенков за поразяване на „промишлен обект“, в който са се намирали пускови установки на HIMARS са илюстрирани с видео, което показва поразяването на двуетажна сграда. В клипчето в нито един момент не се виждат HIMARS или нещо, което да наподобява тези комплекси. Снарядът поразява прозорец на първия етаж. Как са се оказали вътре украинските HIMARS не става ясно. Още повече, че като се има предвид терминологията в Русия и Украйна – първият етаж се брои за партер, а ракетите поразяват това, което у нас наричаме втори етаж. „Клоуните от руското МО показаха къде са унищожили HIMARS. Виждате ли, ето тук, в кабинета на втория етаж са били двата комплекса.“ – шегува се порталът Glavred.

4 additional HIMARS have arrived in????????. I’m grateful to @POTUS @SecDef Lloyd Austin III and ????????people for strengthening of #UAarmy
We have proven to be smart operators of this weapon. The sound of the #HIMARS volley has become a top hit ???? of this summer at the front lines!
???????????????????? pic.twitter.com/iOBoxfjV7e

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) August 1, 2022

Официален Киев не е коментирал твърденията на руското командване за унищожено американско оръжие в Украйна. Вместо това, обаче, в понеделник следобед военният министър Олексий Резников направи поредна за деня публикация в Туитър, с която съобщи за пристигането от САЩ на поредните четири HIMARS-а. „Четири допълнителни HIMARS пристигнаха в Украйна. Благодарен съм на президента на САЩ Джо Байдън, на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и на гражданите на Щатите за укрепването на украинската армия. Ние доказахме, че сме умели оператори на това въоръжение. Звукът от залпа на HIMARS стана главният хит но това лято на предната линия на фронта.“ – написа Резников.