OffNews.bg

Песков призна, че руснаците не искат да воюват: Истерични реакции

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков реално призна, че руснаците масово не искат да отиват да се сражават в Украйна.

Днес той заяви, че "трябва да се разсъждава трезво и внимателно" за мобилизацията и да се прочетат обясненията на Министерството на отбраната. Песков нарече реакцията на част от обществото в РФ на решението на президента "истерична".

"Човек все още може да разбере такава истерична и изключително емоционална реакция в първите часове след обявяването - дори в първия ден. Защото наистина имаше известна липса на информация, което също е разбираемо и обяснимо", каза Песков на пресконференция.

Според него "от вчера, в съответствие с решенията на кабинета на министрите, всички информационни справочни линии вече са активирани, а Министерството на отбраната отговаря на всички въпроси за мобилизацията.

"Сега не липсват обяснения. Има възможност да задавате въпроси. И ако в социалните мрежи има провокативни и фалшиви послания, просто трябва да бъдем трезви и внимателни по отношение на това", каза той.

Песков явно визира десетките видеа, които доказват сериозното разминаване между твърденията на Кремъл за т. нар. "частична" мобилизация и реално случващото се. Публикациите на огромен брой руснаци показват, че военкоматите на практика събират "куцо и сакато" за фронта в Украйна след пораженията, които претърпя редовната армия.

На 21 септември в Русия беше обявена частична мобилизация, а мобилизационните дейности започнаха на 22 септември. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу властите планират да призоват 300 000 души за участие във военни операции в Украйна. В същото време "Новая газета. Европа" публикува информация от свои източници в Кремъл, че реално на фронта ще бъдат пратени 1 000 000 руснаци.