OffNews.bg

Пентагонът обяви загубите на Русия: Над 350 000 войници са мъртви

От началото на пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. досега в Украйна са загинали и са били ранени над 350 хил. руски войници. Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в началото на срещата на Контактната група за отбраната на Украйна ("Рамщайн-23"), която се провежда в Брюксел в централата на НАТО.

По-специално министърът на отбраната на САЩ заяви, че украинските сили се сражават упорито, докато Кремъл продължава да засилва с бомбардировки украинските градове и цивилното население, включително в Харков.

"Украйна спешно се нуждае от повече способности за противовъздушна отбрана, за да защити небето си", подчерта Остин.

В същото време той подчерта, че украинският народ остава решителен и непобедим, а украинските сили вдъхновяват света със своята храброст.

"Украинските сили отблъскват новата офанзива на Русия в Харковска област и се държат здраво на фронтовата линия, в източната и южната част на Украйна", отбеляза Остин.

Той заяви, че вече са изминали 840 дни, откакто руският диктатор Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

"Украинските защитници нанесоха зашеметяващи загуби на руските нашественици. От пълномащабното нахлуване на Путин през февруари 2022 г. досега са убити и ранени най-малко 350 000 руски войници. Украинските сили са потопили, унищожили или повредили 24 руски кораба в Черно море", подчертава Остин.

Министърът на отбраната на САЩ добави, че само от септември 2023 г. досега Русия е загубила повече от 2600 бойни машини на фронтовата линия в Украйна. Също така само през май, по време на настъплението на руските нашественици западно от Авдеевка, те са загубили повече от 160 бойни машини.