OffNews.bg

Пентагонът обеща още оръжия на Украйна за 1,1 млрд. долара, но за няколко години

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на обща стойност 1,1 млрд. долара, предадоха Франс прес и Би Би Си. Парите обаче няма да отидат за сглобяеми оръжия и оборудване по складовете, а за поръчки към производителите. Изпълнението на тези поръчки може да отнеме от няколко месеца до няколко години, посочва Пентагонът.

Сумата ще бъде използвана за поръчка на още 18 ракетни системи за залпов огън HIMARS (досега САЩ са прехвърлили на Украйна само 16 единици), боеприпаси за тях, 150 бронирани машини, 150 тактически влекача (такива се споменават във връзка с доставките на гаубици M777), други тежки автомобили и ремаркета, както и системи за борба с ирански бойни дронове, които Русия започна да използва през последните седмици.

Пентагонът нарича новия пакет помощ "многогодишна инвестиция в критични способности за изграждане на трайна сила на въоръжените сили на Украйна".

От началото на войната, която Русия води срещу Украйна, американската помощ за Киев е достигнала общо 16,2 млрд. долара.