OffNews.bg

ПАСЕ слага Унгария под мониторинг заради влошаването на ситуацията с правата на човека и демокрацията

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие в сряда резолюция за въвеждане на процедура за наблюдение по отношение на Унгария във връзка с влошаването на ситуацията с правата на човека и демокрацията. За поставянето на Будапеща под мониторинг са гласували 80 членове на ПАСЕ, 28 са били против, трима са се въздържали.

PACE votes to begin monitoring of Hungary over rule of law and democracy issues, joining ten other @CoE countries currently subject to this procedure:https://t.co/Iw5k0XzZwQ pic.twitter.com/xFBh3q9cLG

— PACE (@PACE_News) October 12, 2022

В приетата резолюция са изброени множество нарушения на основните права, потискане на независимостта на съдебната власт, натиск върху медиите, проблеми с прозрачността на изборите и др.

Отделно в документа се споменава специалният правен режим, който е в сила от 2020 г. и предвижда разширяване на правомощията на министър-председателя, както и положението с правата на човека, по-специално в областта на миграцията, равенството между половете и защитата на национални малцинства.

Първоначалният проект включваше само забележки срещу Унгария, но по време на гласуването с абсолютно мнозинство (88 за, 33 против, 2 въздържали се) ПАСЕ промени формулировката, въвеждайки своя ключов механизъм за предварителни санкции срещу Унгария - възобновяване на мониторинга на демокрацията в Унгария .

След приемането на резолюцията на ПАСЕ нейният мониторингов комитет трябва да подготви мисия, която да проучи спазването на задълженията и задълженията на Унгария към Съвета на Европа.

Процедурата за възобновяване на мониторинга след премахването му (и изпълнение на ангажиментите, поети при присъединяването към Съвета на Европа) е прилагана само два пъти досега – по отношение на Турция през 2017 г. и Полша през 2020 г.

През септември огромното мнозинство от членовете на Европейския парламент осъдиха опитите на правителството на Виктор Орбан да подкопае основите на демокрацията в Унгария. Европейската комисия препоръча да не се разпределят на Унгария 65% от средствата (7,5 млрд. евро) по три програми от ключовия фонд на ЕС поради проблеми с върховенството на закона.