OffNews.bg

Първите 60 бойни машини Bradley за Украйна са тръгнали от САЩ преди седмица

Първата доставка на бойни машини Bradley за Украйна отпътува от САЩ на път за Европа като част от споразумението за военна помощ на САЩ на стойност 2,85 милиарда долара обявен по-рано тази година, съобщи командването на транспортните военни части на САЩ USTRANSCOM.

As we deliver this first shipment of Bradley Fighting Vehicles to Ukraine, @US_TRANSCOM's logistical prowess remains on full display - and this team's hard work, professionalism, and determination is ceaseless. #TogetherWeDeliverhttps://t.co/FCrUQunuFa pic.twitter.com/v6xEQSDb7n

— Gen. Jacqueline Van Ovost (@USTRANSCOM_CDR) January 30, 2023

Пратката, съдържаща повече от 60 Bradley, e напуснала бреговете на Северен Чарлстън, Южна Каролина, миналата седмица на борда на кораба ARC INTEGRITY (IMO 9332949) и вече е преполовила Атлантическия океан. Очаква се на 7 февруари да пристигне до Саутхямптън, където ще бъде разтоварена преди да продължи към фронта. Тя ще предостави на украинските сили допълнителни офанзивни и отбранителни способности за защита на границите им срещу незаконното нахлуване на Русия. USTRANSCOM показа и кадри с товаренето на техниката.

„Ситуацията в Украйна наистина изкара на преден план значението на логистиката и сложността на планирането и поддържането на бойната мощ“, каза генералът от военновъздушните сили Жаклин Ван Овост, командир на USTRANSCOM, по време на интервю за Joint Force Quarterly.

„Нашата подкрепа за Украйна не би била възможна без силните отношения, които имаме с нашите съюзници и партньори, които осигуряват достъп, базиране и прелитане, за да се улесни доставката на помощ“, продължи тя.

Bradley е бронирана бойна машина, която транспортира пехота в зоната на бойните действия и осигурява поддържащ огън. Подполковникът от армията Ребека Д'Анджело, командир на 841-ви транспортен батальон, която участва в товаренето на оборудването, отбелязва, че машините ще бъдат от съществено значение за Украйна, докато войната продължава.

„Bradley е много мощно превозно средство, което предоставяме на украинците“, каза тя. „Надяваме се, това ще подобри възможностите им да осигурят напредък на бойното поле и да си възвърнат изгубените позиции, като разполагат с оборудване, което съответства или надвишава това, което руснаците имат.“

Заедно с 60-те Bradley, администрацията на Байдън обяви допълнителни 2,5 милиарда долара помощ за украинската отбрана, включваща повече бойни машини, боеприпаси, ракети и бронетранспортьори Stryker. Така вече общият принос на САЩ към усилията за подпомагане на Киев достига до 27,1 милиарда долара от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г.

„Операциите в Украйна подчертават важността на наличието на гъвкави сили за мобилност, както със стратегическа флота за въздушен транспорт, който може да доставя незабавно, в рамките на часове след получаване искане, така и с наличния морски транспорт, който може да достави много по-голям обем материали, които са от съществено значение за доставката“, каза Жаклин Ван Овост.

„Работата в цялата дейност по извличането на оборудване от различни места по света, транспортирането му в Европа и прехвърлянето му към нашите партньори, които го пренасят директно на бойното поле, беше забележително постижение и демонстрира стойността на нашите партньорства“, каза още Ван Овост.