OffNews.bg

Партията на Путин иска референдуми в окупираните части на Украйна на 4 ноември

Висш представител на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" предложи на 4 ноември в Донбас и окупирани части от Украйна да бъдат организират референдуми за присъединяване към Русия, предадоха Франс прес и БТА.

"Донецк, Луганск и много други руски градове най-сетне ще се завърнат в родния си пристан. А Руският свят, който днес е разделен от формални граници, ще възстанови целостта си", заяви секретарят на Генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак, цитиран в прессъобщение на партията.

На 4 ноември Русия отбелязва Деня на националното единство.

Турчак подчерта, че провеждането на референдумите на тази дата ще има символично значение и изрази убеденост, че хората "отдавна са готови за това", предаде ТАСС. Турчак добави, че партията познава настроенията на живеещите на тези територии, защото работи там "от първите дни" на конфликта. Според секретаря на генералния съвет на "Единна Русия", няма съмнения, че референдумите за присъединяване ще се проведат тази година.

Според социологическо проучване на руския Институт за социален маркетинг повечето жители на намиращите се под контрола на руските войски територии от Запорожка и Херсонска области искат те да станат част от Русия. В анкетата, осъществена по телефона на 6 септември, са участвали 2000 души.

В Запорожка област 74% от запитаните са готови да участват в гласуването, а само 13% казват, че нямат такова намерение. В Херсонска област процентите са съответно 61 и 22.