OffNews.bg

Парламентът на Северна Македония одобри френското предложение

Парламентът на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение” за започване на преговори за членство на страната с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

В подкрепа на предложението гласуваха 68 от общо 69 присъстващи народни представители. В подкрепа на предложението гласуваха, както от управляващата коалиция, така и депутатите от опозиционните албански формации.

Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарната зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за т.нар. "френско предложение" така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, асимилация, апартейд и дори… стерилизация, според БГНЕС.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме т.нар. "френско предложение" отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

След гласуването водещи фигури от европейските институции приветстваха решението.

„Днешното гласуване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония следващата седмица“, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия“, добавя той.

„Поздравления за Северна Македония, това гласуване открива пътя към бързото начало на преговорите“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Това бе историческа възможност и вие се възползвахте“, допълва тя.

„Днешното гласуване е историческо“, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е огромна и важна стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, допълва Мецола. Мястото на Северна Македония е в ЕС, завършва тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че гласуването на парламента в Скопие е подкрепа за началото на преговорите и за общо европейско бъдеще. Той нарича решението „съществено“ по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС във времена, когато има нужда от единство пред лицето на общите предизвикателства.