OffNews.bg

Падна правителството на Австрия

Падна правителството на Австрия.

Тази вечер канцлерът Себастиан Курц поиска провеждането на предсрочни избори на пресконференция, отлагана няколко пъти през деня.

"Предложих на федералния президент да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в Австрия и това да се случи колкото се може по-скоро“, заяви Курц.

Оставката е резултат от аферата "Ибиса": в петък две германски медии излъчиха тайни видеозаписи, показващи вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе в компанията на мнима племенница на руски олигарх, на която обещава строителни проекти в замяна на дарения на неговата формация - крайнодясната Партия на свободата. Съветва я и да купи вестник, говори и за внедряване на благосклонни журналисти, които да лобират за него. След изтичането на записа от испанския остров Ибиса (2017) днес Щрахе подаде оставка и като вицеканцлер, и като лидер на Партия на свободата, но това не спаси кабинета. Избухнаха протести с искане за оставката на цялото правителство. Той обвини за думите си алкохола, който го накарал да се държи като "тийнейджър". Каза също, че е бил "глупав" и "безотговорен" и че напуска, за да не навреди още на правителството.

Австрийската народната партия на Курц управляваше заедно с крайнодясната Партия на свободата на Щрахе. Оттук нататък, заяви канцлерът в оставка, работата в коалиционното правителство с Партия на свободата се прекратява.