OffNews.bg

Отива ли си Шенген, преди да влезем в него: Словения върна граничния контрол с Хърватия и Унгария

Словения стана поредната страна в ЕС и от Шенгенското пространство, която върна граничния си контрол на фона на военните конфликти, които бушуват между Израел и Хамас и между Русия и Украйна.

Страната разположи полицейски служители на граничните пунктове с Хърватия и Унгария, за да предотврати евентуални заплахи за сигурността си, съобщи Ройтерс. Мярката доведе до опашки от пътници, които чакат за проверка на документите.

Словенското правителство реши да въведе временен граничен контрол до 30 октомври подобно на Италия, която въведе такъв контрол със Словения, за да повиши вътрешната си сигурност.

Полицейски служители бяха разположена на 14 гранични пункта с Хърватия и Унгария, съобщи словенската информационна агенция СТА. На останалите 18 гранични пункта няма да има постоянно полицейско присъствие.

Пътуващите се редят на опашки за проверка на документите на ГКПП "Обреже" на границата с Хърватия, където не е имало проверки от 1 януари тази година, когато Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство.

Катица Фяцко, която пътува от Загреб, каза, че е тръгнала рано заради проверките.

"Сега е по-голям хаос, хората са притеснени," каза тя.

Правителството на Словения обясни решението си за въвеждането на граничен контрол със заплахи за сигурността, които биха могли да произтичат от „членове на различни терористични и екстремистки движения и групи“, придвижващи се от зони на въоръжени конфликти и целящи да стигнат до Европа. Друга причина, която изтъкна, е повишаването на организираната престъпност в Западните Балкани.

На 18 октовмври Австрия въведе проверки по границата си с Чехия, за да ограничи нелегалната миграция. Преди това и Германия въведе проверки по границите с Полша, Чехия и Швейцария. Миналата седмица Полша, Чехия и Австрия удължиха срока на временните проверки по границите си със Словакия до началото на ноември.

Швейцария също си запазва правото да предприеме допълнителни мерки по границите си заради миграционната обстановка в Европа.

Въвеждането на гранични проверки в Шенгенското пространство е разрешено при изключителни обстоятелства, като преди това Брюксел трябва да бъде уведомен.